No Comments

[:nl]Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 oktober was het dan zover. Mijn allereerste JOTA die ik als hoodoperator zou meemaken. Het was sowieso mijn allereerste JOTA die ik actief mee zou maken. Afgelopen jaren heb ik het veelal op de radio gevolgd, en sinds ik vorig jaar amateur ben geworden ook een aantal CQ’s beantwoord.

Dat heeft mij doen besluiten om me aan te melden bij Scouting Nederland. Scouting Rijen was op zoek naar een zendamateur. En aangezien ik nog beschikbaar was, zijn Scouting Rijen en PD2GIS (ik dus….) gekoppeld. Maar aangezien ik vrij krap op het einde van de inschrijfstermijn me aanmeldde. Was er opeens haast om het JOTA station nog officieel te maken. Dat is op het laatste moment nog gelukt. PD2GIS/J was een feit!

Jota 2014 voorbereiding

Donderdagavond (16 oktober)  heb ik nog de laatste dingetjes ingepakt. Alles had ik klaar gezet in de hal. Om zo te zien of ik niets zou vergeten. (Iets waar ik de afgelopen tijd erg goed in ben geworden…..). Na alles 2 of 3 maal gecheckt te hebben. Kon alles de kratten in.

 

 

IMG_7701Vrijdagochtend vroeg opgestaan. Alles inladen in de auto en om 10 uur was ik gereed om naar Rijen te gaan. Onderweg op de porto hoorde ik al veel stations die bezig waren met het gereed krijgen van het station. Om elf uur kwam ik aan bij de groep. Eerst ff kijken wat zij allemaal gedaan hebben voor de JOTI. En dat is een hoop!  Na de JOTI ruimte naar de JOTA ruimte, alles was al gereed voor mijn komst.

JOTI 2014 setup van  Scouting Rijen

JOTI 2014 van Scouting Rijen

En om 15 uur was ik helemaal gereed. De antennes stonden met wat kunst en vliegwerk op zo’n 18 meter hoogte. Op het dak en boven op een ladder, maar wel goed gezekerd. Deze antennes zullen niet zo heel snel naar beneden komen (althans dat hoop ik….)

De eerste test die ik deed mislukte!
Mijn radio functioneerde niet zoals dat zou moeten. Hij zond wel de draaggolf uit maar geen audio. Gelukkig had ik mijn porto ook bij mij. Via de repeater in Breda (PI3BRD) waren er gelukkig veel amateurs die bij hierbij wilde helpen. Helaas zonder het gewenste resultaat. Wel kwam ik er achter dat wanneer ik de radio een full reset gaf dat hij weer functioneerde. Dan maar zonder al de voorgeprogrammeerde frequenties.2014-10-17 15.01.32 2014-10-17 14.55.25

Hierna ging het eigenlijk als vanzelf. Omdat het mijn eerste keer was, was Marino (PA4INO) bereid om mij te ondersteunen daar waar nodig. Om 20 uur ging het echt van start. De eerste dames die aanschoven hadden al meteen een date geregeld. Of dit ook wat geworden is weet ik niet 😉

De radio werd ook even gebruikt bij een spel met de 27mc radio’s. De eerste reactie die ik van de organisatie kreeg:”Die radio van jou is veel beter dan wat we normaal gebruiken!”

De vrijdag ging over in de zaterdag, en voordat je het weet is het inmiddels al half drie….. Snel naar bed en dan om 7:30 uur er weer uit voor de volgende dag.

De zaterdag zou een drukke dag worden. Aangezien Scouting Rijen al enige tijd niet direct actief met de JOTA zijn, was het voor veel kinderen iets nieuws en “eng”. Maar toen ze eenmaal plaats hadden genomen bij mij en de radio. Verdween langzaam de angst en kwamen de vragen en verhalen los. Leuk om dat te zien gebeuren. De groepjes waren ongeveer een 3 tot 6 kinderen groot. En dat bleek goed te werken.

Het laatste groepje (bevers) die hebben de meeste indruk op mij gemaakt. Ze kwamen heel verlegen binnen en durfte bijna niets te zeggen. Maar toen ze leeftijdsgenootjes over de radio hoorde begonnen ze wat los te komen. Toen dat eenmaal gebeuren was er ook geen houden meer aan. Ze wilde echt alles weten van de andere kant. En dat is dus wat radio kan doen, elkaar verbinden!

Die zaterdagavond was er een spel waar de radio ook een plaats gekregen had, daar moesten ze zelf een verbinding tot stand brengen en het tegenstation moest een bepaald woord in het nato spellingsalfabet. Dat ging niet helemaal zoals geplant.Aangezien ik vlak voor het spel nog eens wat geroepen heb over de radio en er niemand terug kwam. Hebben we besloten om iets wat “vals” gespelen. Ik heb met Marino afgesproken dat hij zou reageren op de oproep. En dat ging prima eigenlijk.

Zaterdag ging eveneens over in zondag. En voordat we het door hadden was het half vijf! In de tussentijd heb ik wel wat scouts gesproken op de HF banden, ook uit andere landen zoals Spanje, italie en Duitsland.

Zondag was het weer de dag van het afbreken en terug naar huis gaan. Om half zes was ik helemaal ingepakt en heb nog wat mee geholpen met het afbreken van het JOTI gebeuren.

Kortom ik heb er van genoten. Ik vond het erg leuk om te doen. Volgend jaar ben ik er weer!

Scouting Rijen bedankt voor de gastvrijheid en tot volgend jaar.

 [:]

Categories: PD2GIS

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.