No Comments

Russian Radio RTTY Contest 2015

Datum zaterdag 5 september 2015
Tijd van 12:00 tot 24:00 UTC
(02:00 – 02:00 GMT +2)
Wedstrijd
reglement
Wedstrijd en reglement

Om 2:00 uur ‘s nachts (of 12:00 UTC) begon de wedstrijd. Nu was dat voor mij wat te vroeg. Maar ik ben wel om 08:30 begonnen. En heb me goed vermaakt. Vrijdagavond heb ik alles in gereedheid gebracht. De logsoftware (N1MM Logger+) geüpdatet naar de laatste versie incl. alle benodigde updates, binnen gehaald. Verder alle instellingen van de radio nagelopen en meteen gecheckt of de antennes correct functioneren. Dat laatste was geen verrassing dat dat nog goed werkte want ik gebruik het immers redelijk vaak. Maar je weet maar nooit.

Binnen de afdeling (VERON A59) waar ik lid van ben, waren er een aantal amateurs die eveneens aan deze wedstrijd meededen, ik kwam hen soms ook wel tegen tijdens de wedstrijd.

Echter een amateur (PE1BNF – Bert) kwam ik zeer veelvuldig tegen. Soms was hij me net voor met het maken van een verbinding of hij was net te laat en was ik eerder. Ik kon het dan ook niet laten om een verbinding met hem te maken 😉

Al met al ben ik bijna 13,5 uur bezig geweest met de contest. Er waren moment dan ging het gewoon niet. Weinig stations in de lucht. Of er waren geen condities. In ieder geval zij hoorde mij niet en andersom. Maar er waren ook moment dan ging het perfect dan was de ene verbinding nog niet afgerond of de volgende kwam alweer.

Alle informatie is opgestuurd (logfile, enz) naar de wedstrijdleiding. Winnen doe ik sowieso niet. Daar heb ik veel te weinig verbindingen voor gemaakt. Maar het is wel leuk om mee te doen.

Tevens heb ik nog een aantal punten (4 stuks) voor de afdelingscompetitie gescoord. Altijd leuk!

Hieronder de uitslag:

20150905_Score Russian RTTY Contest

Voor degene die dit bovenstaande niet kennen volgt hieronder de uitleg:

Band
Dit is de frequentieband waarop ik gezonden heb. In dit geval ben ik dus actief geweest op 3,5, 7 en 14MHz (dit is binnen de korte golf (HF))

QSOs
Een QSO is een gesprek van radiozendamateur naar een andere radiozendamateur. Hier is dus te zien dat ik op 3,5MHz “slechts” 1 andere amateur gesproken heb. Op 7MHz heb ik er 25 gesproken en op 14MHz heb ik er 104 gesproken. In totaal heb ik 130 stations gesproken. Sommige amateurs heb zelfs meer dan 1 maal gesproken. Dat ene QSO op 3,5MHz, deze amateur (IZ0KBR) heb ik ook op de twee andere frequentiebanden gesproken. Grappig!

Pts
Dit zijn de punten die ik per frequentieband heb vergaard. De puntentelling staat altijd op de website van de wedstrijdleiding (of terwijl degene die het organiseert).

DXC (of DXCC)
DXCC is een land. Een land wat aangewezen is door de IARU (International Amatuer Radio Union, de partij die veel radiozendamateur zaken op internationaal niveau regelen, even heel kort door de bocht wat zij doen.)
Ik heb dus in deze wedstrijd met 36 landen gewerkt. Dit klopt niet helemaal. En dat komt doordat binnen iedere frequentieband opnieuw wordt begonnen met tellen. (op het moment van schrijven heb ik nog niet uitgerekend met hoeveel landen ik gewerkt heb, de ruwe schatting is 28 á 30 landen)

OBL
Dit is (helaas) voor mij ook nog een onbekend begrip. Immers weet ik ook nog niet alles 😉

Score
Hier staat de totaal score. Hoe deze score precies tot stand komt is mij ook niet helemaal duidelijk. Wat ik wel weet is dat het de score is (het aantal punten) maal het aantal multipliers (en wat dat precies is, weet ik ook nog niet).

Zo zie je dat, als je net “nieuw” bent in de hobby je nog veel moet leren.

Categories: Contest PH7GIS

Tags:

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.